Nieuwjaarsgroet...

 

zonder mondkapje

brengen zij hun nieuwjaarsgroet –

plots een explosie

 

Seizoenen

De traditionele haiku bevat doorgaans een verwijzing naar een van de (Japanse) seizoenen. Naast lente, zomer, herfst en winter wordt nieuwjaar in Japan óók tot een van de seizoenen gerekend.

Zo’n seizoensverwijzing wordt toegepast door het hanteren van een kigo. Een kigo (季語, ‘seizoenswoord’) is een woord of een uitdrukking die verband houdt met een bepaald seizoen.

Een verwijzing kan dus zowel direct als indirect zijn. In geval van een directe verwijzing benoem je het seizoen rechtstreeks. Een indirecte verwijzing is bijvoorbeeld het noemen van een bloem die uitsluitend in één bepaald seizoen voorkomt. Ook sommige gebeurtenissen kunnen een verwijzing maken naar een seizoen.

Over deze haiku

In deze haiku heb ik feitelijk twee seizoenswoorden gebruikt. 'Nieuwjaarsgroet' verwijst naar het seizoen 'nieuwjaar' en ook 'explosie' zou daar naar kunnen verwijzen in verband met het vuurwerk dat dan wordt afgestoken.

Overigens zou 'explosie' ook kunnen verwijzen naar de uitbraak van een nieuwe coronagolf, aangezien in de eerste regel het ontbreken van een mondkapje wordt genoemd.