Interpunctie is het gebruik van leestekens in een tekst. Denk hierbij aan punten en komma’s. Interpunctie kan belangrijk zijn, want een komma meer of minder kan je tekst een geheel andere betekenis geven.

Neem bijvoorbeeld de volgende zinnen: ‘Schiet op, Karel’ en ‘Schiet op Karel’. Voor Karel is de aanwezigheid van een komma in dit voorbeeld zelfs van levensbelang!

Met de regelmaat van de klok zie ik de vraag voorbijkomen of interpunctie ook is toegestaan bij het schrijven van een haiku. En net als bij zoveel andere vragen zijn er ook op deze vraag tal van uiteenlopende antwoorden te vinden.

Waar de één het standpunt inneemt dat het gebruik van interpunctie in een haiku verstorend kan werken en dat de lezer hierdoor afgeleid zou kunnen worden van de essentie van de haiku, heeft weer een ander de overtuiging dat een correcte interpunctie min of meer vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Dan is er ook nog de middengroep. Mensen die hiertoe behoren, verwijzen onder meer naar zaken als 'dichterlijke vrijheid' en mogelijke 'beperking van de creativiteit'.

Als je het mij vraagt dan zou ik in dit geval wellicht tot de middengroep behoren. Mijn advies is dan ook om zo spaarzaam mogelijk met interpunctie om te gaan. Het ontbreken ervan kan een haiku in sommige situaties zelfs extra interessant maken!

Maar voel je daarnaast vooral vrij om interpunctie toe te passen daar waar jij dat nodig vindt. Het is immers jouw haiku. Maar zorg er vooral voor dat de focus te allen tijde op de haiku gericht blijft. Want dát is wel een punt.

 

Ron de Haas

'Creatieve haiku' met interpunctie